Supa crema de dovleac

Pentru ca a venit toamna, cu vreme capricioasa si in ultimul timp cam friguroasa, am pregatit o supa crema de dovleac aromata si putin picanta, doar cat sa puna sangele-n miscare.

Ingrediente supa crema de dovleac

Aromatizata cu ghimbir, usturoi, ceapa si ardei iute, supa crema de dovleac este un deliciu atat pentru cei care apreciaza in primul rand gustul cat si pentru cei atenti in special la calitatile nutritive ale preparatelor. Dovleacul se numara printre legumele “minune” ale toamnei, cu un numar mare de vitamine, minerale si antioxidanti si un continut mic de calorii (26 kcal/100 gr.). Usturoiul, ceapa, ghimbirul si ardeiul iute, adevarate “antibiotice naturale”, sunt recunoscute si pentru virtutea de a arde caloriile. Ganditi-va numai ce minuni fac toate puse la un loc! 😉

Asa ca daca v-am starnit interesul si aveti drum pe la piata, poftiti de cumparati 1 kg dovleac (eu am cumparat un dovleac de aproape 2 kg., din jumatate am facut supa iar din cealalta am facut dulceata), 1 capatana de usturoi (asta daca luati din cel romanesc; daca luati din cel chinezesc, ajung 3-4 catei), 2 morcovi mai maricei, 2 cepe potrivite, un ardei iute (eu am din aceia mici in ghiveci, pe cat sunt de mici pe atat sunt de piperati) si o bucatica de ghimbir de 1-2 cm. (pe asta-l gasiti la supermarket, nu creste pe meleagurile noastre). De la piata sau supermarket mai trebuie sa luati si o sticla de vin alb (asta daca nu aveti in casa) din care sa donati o cana/un pahar mare (250 ml.) pentru scopuri gastronomice.

Spalati si curatati legumele (dovleacul se curata de seminte, coaja poate sa ramana daca nu e foarte tare), apoi taiati-le cubulete.

Ingrediente supa crema de dovleac

Ungeti o oala antiaderenta (cu fund dublu) cu putin ulei de masline (rezistent la temperatura) si adaugati ingredientele de mai sus, amestecand vreo 3-4 minute la foc domol pana se perpelesc putin. Legumele vor lasa putin zeama, cat sa nu se arda uleiul si sa devina nociv.

Preparare supa crema de dovleac

Apoi adaugati 1 pahar vin alb, 2-3 pahare de apa (pana sunt acoperite legumele de lichid) si sare dupa gust.

Preparare supa crema de dovleac

Puneti un capac si lasati sa fiarba ingredientele la foc mic pentru 20-30 de minute. Dupa 20 de minute puteti verifica daca s-au fiert morcovul si dovleacul, daca sunt moi si usor de zdrobit cu furculita inseamna ca sunt gata de a fi pasate.

Luati oala de pe foc si pasati legumele din supa pana devine compozitia cremoasa, adaugati un pic de piper proaspat macinat, putina sare, daca mai e nevoie si cateva seminte de dovleac decojite (astea in loc de crutoane de paine).

Supa crema de dovleac

Si cam asta-i treaba … sanatoasa si gustoasa 🙂

Comentarii