Cannelloni cu spanac

Chiar daca nu sunt un mare fan al bucatariei italienesti, trebuie sa recunosc ca sunt cateva feluri de paste pe care le mananc cu placere, iar cei din jurul meu cu si mai multa placere ;).

Cannelloni cu spanac

Pentru a pastra o combinatie benefica din punct de vedere nutritional, am preferat sa nu mixez pastele cu carnea, asa ca am pregatit aceste minunate paste cu urmatoarele ingrediente:

  • 1 kg. de spanac (am mai gasit proaspat, dar se poate folosi si congelat);
  • 400 gr. de urda (am cumparat de la magazinasele sibiene);
  • 150 gr. de telemea proaspata de vaca (tot de la sibieni);
  • 150 gr. de cascaval neafumat (de la sibieni);
  • 400 ml. smantana proaspata (de la sibieni)
  • 50 gr. parmezan;
  • o legatura de ceapa verde;
  • o capatana mica de usturoi romanesc;
  • cateva frunzulite de busuioc verde;
  • 15 tuburi de cannelloni (pe astea le-am luat de la supermarket);
  • sare si piper.

Cannelloni cu spanac - ingrediente

Am spalat si am curatat spanacul, l-am oparit in apa fiarta si l-am pus la scurs. Apoi l-am bagat la blender impreuna cu urda, telemeaua, o parte din smantana (vreo 4-5 linguri), jumatate din usturoi, ceapa si busuiocul si le-am mixat pe toate pana au devenit o crema consistenta. Am adaugat sare si piper.

Pentru ca m-am gandit ca pastele n-o sa fie destul de patrunse daca le bag doar la cuptor, m-am complicat un pic si am pus o parte din ele la fiert, si chiar daca le-am lasat doar cateva minute in apa fiarta, mi-a fost mult mai greu sa le umplu apoi pentru ca erau mai moi. Restul pastelor nu le-am mai pus la fiert, ci le-am umplut pur si simplu cu umplutura de mai sus (a fost un experiment, sa vad care ies mai bune ;)). Daca incercati si voi reteta acasa si alegeti sa folositi pastele asa cum sunt, este bine ca dupa ce le umpleti sa la umeziti un pic cu apa (puteti incerca cu o pensula sau cu un servetel) pentru ca altfel s-ar putea sa apara crapaturi prin unele locuri.

Cannelloni cu spanac 3

Din cele 15 tuburi au ramas 13 pentru ca 2 dintre cele fierte s-au rupt in incercarea mea disperata de a le umple asa ca mi-a mai ramas si niste umplutura pe care am folosit-o impreuna cu restul de smantana, usturoiul ramas, 2 frunze de busuioc, sare si piper pentru maglavais.

Am incins cuptorul la 180 de grade Celsius, am tapetat o tava cu hartie pergament pe care am uns-o un pic cu ulei de masline, am aranjat tubuletele in tava, am turnat maglavaisul de smantana si am ras cascavalul deasupra. Am bagat totul la cuptor pentru 40 de minute, apoi, ca sa fie treaba oabla, am ras si un pic de parmezan deasupra …nu vreti sa stiti cum se intinde atata branza cand e inca fierbinte ;).

Cannelloni cu spanac 1

Ca si concluzie, preparatul a iesit delicios, nici nu mi-am mai dat seama care erau tubuletele prefierte si care nu, asa ca daca incercati si voi acasa, nu va mai necajiti sa fierbeti tubuletele inainte ca-i numa’ pierdere de vreme, acuma stiu si eu :).

Comentarii

Comentarii

  1. Remus Roland says:

    Servus
    mai facem si noi din cand in cand Cannelloni cu urda si spanac si vroiam sa te intreb cum ai umplut tuburile? Eu am incercat cu o punga cu gaura, dar s-a tot rupt punga, pana la urma le-am umplut cu lingura, desi dureaza ceva… Poate cu o punga din aceea speciala pentru decorat torturi?
    Si inca un sfat din experienta: daca faci mai multe portii (noi facem de obicei pt 8-12 pers) ai sanse sa se crape tuburile dupa ce le-ai umplut si le-ai pus in tava asa ca eu le umezesc cu un pic de apa cat asteapta sa fie toate gata 😉

    • Andreea BECA says:

      Hey, ma bucur mult ca mi-ai scris, am auzit ca si tu esti foarte pasionat de gatit 😉
      Am avut un pic probleme in a umple rulourile prefierte, m-am cam chinuit pt ca devenisera un pic mai moi si a trebuit sa pun umplutura cu un posh de patiserie (punga din aceea speciala pentru decorat torturi, gasesti si la Metro), dar la cele pe care nu le-am fiert am incercat si cu lingurita si a mers.
      Foarte buna ideea ta, adevarul e ca am observat si eu la rulourile pe care nu le-am fiert ca incepeau sa se crape si cred ca intr-adevar e o idee buna sa umezesti cu apa. O sa adaug sugestia ta si in reteta.
      Merci pentru sfat, si mai astept si alte sugestii constructive :).

    • Brigitte Hornberger says:

      Deci: mor de pofta! 🙂 super reteta! @Remus: fac si eu destul de des Canelloni, mai ales in TM. Umplu tuburile astfel: modelez un “carnat” subtire, dar lung si il adun cu tubul si indes de la capete. Merge super super repede la carne sau paste mai consistente. Ptr branza/spanac daca e super moale in consistenta iau si eu posh de patiserie.

      • Andreea BECA says:

        Multumesc Brigitte, din pacate consistenta umpluturii de branza cu spanac nu este destul de ferma sa faci acel “carnat” despre care vorbeai. Ar putea fi mai usor cu umplutura de carne, numai ca aceasta combinatie (amidonoase si carne) este foarte indigesta. O sa scriu la un moment dat un post pe tema asta, dupa ce finalizez cursul de nutritie, ca sa pot sa dau mai multe detalii. Astept cu interes si alte comentarii :).

        • Remus Roland says:

          Pot confirma. Am facut si noi cannelloni cu ceva carne + fainoase si combinatia e grea. Daca vrei carne, incearca odata curcan cu pesto (preferabil facut in casa, cel cumparat e ulei cu gust/arome :p ) in proportie de 5:1 (curcan:pesto). Carnea tocata de curcan trebuie rumenita un pic cu ceapa in tigaie.
          PS: Curcan si nu pui pentru ca nu cred ca mai gasesti pui nehormonat, cunosc pe cineva din RO cu o fetita de 2 ani la care au inceput sa ii creasca “sanii” la 2 (doi) ani de la multa carne de pui, fara vrajeala…

  2. Ana says:

    In aceasta seara am mancat la Beca’s Kitchen cea mai buna lasagna cu spanac ricotta nuci si sos de iaurt. Si cum sunt putzin “pufoasa” credeti-ma ca am gustat cateva la viatza mea. astept cu nerabdare si sper sa gasesc reteta si aici 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *