Pentru ca am renuntat de mult la mezelurile din comert, am inceput sa cumpar somon afumat sau marinat, gandindu-ma ca este mai bun decat mezelurile, chiar daca nu e nici asta chiar lipsit de chimicale.
Facusem deci un compromis: in loc sa caut alternativa fara chimicale, am luat atitudinea superficiala intalnita foarte des pe la noi si-am zis “las ca-i bine si asa”. Asta asa la nivel superficial, ca in sinea mea stiam ca nu-i prea bine sa ma complac. In urma cu ceva timp insa am vorbit pe Facebook cu un prieten din SUA care, culmea, imi spunea ca el face somon marinat acasa si mi-a trimis o reteta canadiana pentru somon. Si asa a pornit povestea somonului marinat in casa ;).
Am folosit urmatoarele ingrediente:
-
450 de gr. de file de somon proaspat (pescuit, nu de acvacultura);
-
30 gr. de sare (cam 2 linguri);
-
25 gr. de zahar brun (cam 2 linguri);
-
4 gr. de piper proaspat macinat (aproximativ 2 linguri);
-
1 legatura de marar proaspat.
Pestele, chiar daca l-am cumparat proaspat, am preferat sa-l congelez peste noapte, pentru ca nu stiu cat de igienic a fost manevrat pana a ajuns la mine. Apoi l-am decongelat in frigider pentru a nu-si pierde proprietatile nutritive. L-am spalat bine, l-am uscat pe un servetel, am scos osisoarele care mai ramasesera si l-am pus pe o folie de plastic. Am amestecat sarea, zaharul si piperul macinat intr-un bol si la-am pus peste peste. Mararul l-am spalat bine, l-am uscat si l-am pus deasupra fara a-l marunti.
Am impachetat somonul in folie cu toate ingredientele de mai sus, l-am pus pe o farfurie si l-am bagat la frigider pentru 4 zile. Cam o data la 12 ore l-am intors de pe o parte pe alta, ca sa se imbibe pe toate partile cu sucul format.
Dupa 4 zile l-am scos din frigider, am luat mararul de deasupra, am sters pestele usor cu un servetel si cu mari emotii am taiat o feliuta subtire si am gustat-o … un deliciu, fara sa exagerez :).
Somonul marinat se mananca taiat in felii subtirele, cu salata si mustar de casa.
Cam asta-i treaba, sanatos prin aportul mare de Omega 3, triptofan, vitamina D, seleniu, vitamina B3, vitamina B12, fosfor, magneziul si vitamina B6, gustos si fara conservanti sintetici.