Somon marinat in casa – o alta alternativa pentru mezelurile din comert

Pentru ca am renuntat de mult la mezelurile din comert, am inceput sa cumpar somon afumat sau marinat, gandindu-ma ca este mai bun decat mezelurile, chiar daca nu e nici asta chiar lipsit de chimicale.

Somon marinat in casa

Facusem deci un compromis: in loc sa caut alternativa fara chimicale, am luat atitudinea superficiala intalnita foarte des pe la noi si-am zis “las ca-i bine si asa”. Asta asa la nivel superficial, ca in sinea mea stiam ca nu-i prea bine sa ma complac. In urma cu ceva timp insa am vorbit pe Facebook cu un prieten din SUA care, culmea, imi spunea ca el face somon marinat acasa si mi-a trimis o reteta canadiana pentru somon. Si asa a pornit povestea somonului marinat in casa ;).

Somon marinat in casa

Am folosit urmatoarele ingrediente:

  • 450 de gr. de file de somon proaspat (pescuit, nu de acvacultura);
  • 30 gr. de sare (cam 2 linguri);
  • 25 gr. de zahar brun (cam 2 linguri);
  • 4 gr. de piper proaspat macinat (aproximativ 2 linguri);
  • 1 legatura de marar proaspat.

Pestele, chiar daca l-am cumparat proaspat, am preferat sa-l congelez peste noapte, pentru ca nu stiu cat de igienic a fost manevrat pana a ajuns la mine. Apoi l-am decongelat in frigider pentru a nu-si pierde proprietatile nutritive. L-am spalat bine, l-am uscat pe un servetel, am scos osisoarele care mai ramasesera si l-am pus pe o folie de plastic. Am amestecat sarea, zaharul si piperul macinat intr-un bol si la-am pus peste peste. Mararul l-am spalat bine, l-am uscat si l-am pus deasupra fara a-l marunti.

Somon marinat in casa - ingrediente

Somon marinat in casa - mod de preparare

Am impachetat somonul in folie cu toate ingredientele de mai sus, l-am pus pe o farfurie si l-am bagat la frigider pentru 4 zile. Cam o data la 12 ore l-am intors de pe o parte pe alta, ca sa se imbibe pe toate partile cu sucul format.

Dupa 4 zile l-am scos din frigider, am luat mararul de deasupra, am sters pestele usor cu un servetel si cu mari emotii am taiat o feliuta subtire si am gustat-o … un deliciu, fara sa exagerez :).

Somon marinat in casa cu rucola si mustar de casa

Somonul marinat se mananca taiat in felii subtirele, cu salata si mustar de casa.

Somon marinat in casa cu rucola si mustar de casa!

Cam asta-i treaba, sanatos prin aportul mare de Omega 3, triptofan, vitamina D, seleniu, vitamina B3, vitamina B12, fosfor, magneziul si vitamina B6, gustos si fara conservanti sintetici.

Comentarii

Comentarii

  1. Delia says:

    totusi…unde gasim somon de pescuit ??

    • Andreea BECA says:

      Eu cumpar in general de la Metro, dar am mai cumparat si de la Cora, Auchan si Carrefour. Trebuie doar sa te uiti pe tablita neagra din dreptul pestelui pe care-l alegi, acolo pe langa pret/kg scrie de obicei si ACVACULTURA/PESCUIT ;).

  2. Camelia says:

    Buna Andreea. Felicitari pentru site. Am facut si eu zilele astea, somon marinat. O bunatate!!! Recomand cu caldura si celorlalti. Succes in continuare!

    • Andreea BECA says:

      Hey, ma bucur foarte mult cand cineva incearca una dintre retete si mai si confirma ca rezultatul este pe masura asteptarilor. Sa incerci pentru micul dejun si untul de casa cu mirodenii, este excelent la gust si este si foarte sanatos (contine seleniu, vit. A, E, K, D) dar ca si restul lipidelor, nu trebuie consumat in exces ;).

  3. Dana says:

    Congelarea alimentelor nu distruge microorganismele, de aceea nu cred ca poate fi folosita ca metoda de sterilizare . Acestea sunt distruse doar la temperatura ridicata. Asa ca eu cred ca spalarea carnii este suficienta .
    Apreciez blogul pentru ca ma straduiesc si eu de ceva timp sa evit cat pot mai mult otravurile din mancarea ce se gaseste in piete si supermarketuri.De aceea sunt mereu in cautare de alternative mai sanatoase .

    • Andreea BECA says:

      Buna Dana, recurg la metoda de congelare pentru ca din cate stiu, atunci cand temperatura unui produs coboara sub punctul de inghet, posibilitatea dezvoltarii microorganismelor scade. Acest lucru se datoreaza nu doar scaderii temperaturii, ci si reducerii cantitatii de apa in stare lichida, astfel microorganismele sunt lipsite de apa necesara pentru metabolizare. Prin urmare consider ca acest proces reduce riscul dezvoltarii bacteriilor. Fiecare este liber sa aleaga cum procedeaza, eu am optat pentru metoda asta, stiind ca produsul nu urmeaza sa fie preparat termic :).

  4. Gabriel says:

    Buna Andreea, trebuie sa recunosc ca dintr-o intamplare am ajuns pe acest blog. Am luat azi cina in restaurantul tau si pot spune ca am fost extrem de impresionat de tot. Asa am intrat pe blog si am vazut toate aceste retete minunate pe care as vrea sa le incerc si eu. Am o mica intrebare. Am tot observat ca tu folosesti foarte mult mararul in retete, cea de mai sus sau in cea de mustar de casa. Din nefericire toleranta mea la marar este aproape de 0 asa vreau sa te intreb daca se poate folosi si un alt condiment in locul mararului. Succes in ceea ce faci ca faci foarte bine.

  5. Ionut says:

    Omul s-a adaptat de-a lungul mileniilor in orice situatie, a baut apa cu nitrati, a mancat si sobolani ca sa traiasca. Trebuie sa ne adaptam si la E-urile si “otravurile” din comert. Romanul moare de inima rea si invidie, nu de la E-urile din mancare, stiu persoane care fumeaza de rup si beau, dar nu mananca fructe de la auchan ca au chimicale. Mancati ce va place sa va traiti viata pt ca o sa murim oricum de inima rea, de necaz, de stres, invidie, egoism si intoleranta. Bunicul meu a fumat si a si trait 93 de ani pt ca era implinit sufleteste, nu pt ca nu manca E-uri. Eu fac des salata de somon marinat in lamaie cu ceapat verde,capere,ulei masline. E f bun. Mananc de placere, nu ca e sanataos, pt ca nu exista somon portocaliu care sa fie salbatic. Este pescuit, dar pescuit din crescatorii, iar somonul mananca mancare cu hormani mai nashpa decat puiul de crescatorie. Somonul din magazin e mai perioculos ca puiul ca sunt crescuti fortat. Dar eu sunt constient de asta si il mananca imi place. Daca vreau o viata sanatoasa nu fumez, nu beau si fac sport. Mancarea nu ne va imbolnavi ca suntem adaptati. Nu a murit nimeni de la salamuri, coca-cola, etc.

  1. […] Cam asta-i treaba, usor de facut, fara preparare termica si fara chimicale. Nu mai zic ca merge foarte bine intins pe feliute de vita la cuptor frageda si aromata, dar si pe somon marinat in casa. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *