Unt de casa cu mirodenii

Untul de casa preparat cu mirodenii este excelent intins pe feliute subtiri de paine integrala.

Unt cu mirodenii

Untul in sine se poate prepara in casa, dar presupune ceva efort si rabdare, sau se poate cumpara de la micile magazinase cu produse traditionale (eu cumpar de la micile chisoculete cu produse de Sibiu, cand nu am timp sa-l fac in casa). Oricare dintre variante este mai buna decat untul procesat din supermarketuri, si asta va garantez ca se simte si la gust dar si la constitutie.

Am facut unt in urma cu cateva zile din smantana de pe lapte dulce si smantana de pe lapte acru (smantana fermentata) in cantitati aproximativ egale. Le-am amestecat bine cu mixerul pana s-a separat zerul de grasime si apoi l-am strecurat printr-un tifon (este foarte important sa se scurga bine zerul, pentru ca altfel se acreste untul destul de repede). O alta varianta, incercata si de mine este cea in care se pune smantana intr-o sticla si se agita cu miscari sus-jos/stanga-dreapta pana cand intervine acelasi proces de separare a grasimii.

Pentru mixul cu verdeturi eu folosesc urmatoarele ingrediente: la circa 200 grame de unt adaug 2-3 catei de usturoi, 2 frunze de busuioc proaspat, cam 2 cm de praz, 1-2 fire de marar, 1-2 fire de patrunjel si sare dupa gust.

Ingrediente unt cu mirodenii

Untul se lasa la temperatura camerei pana se inmoaie putin, se pune apoi intr-un blender si se adauga celalalte ingrediente maruntite foare putin (taiate grob). Daca nu aveti un blender la indemana, mixul se poate face la fel de bine daca tocati verdeturile marunt si apoi le amestecati cu untul deja inmuiat la temperatura camerei.

Unt cu mirodenii'

Cam asta-i treaba, ca alegeti sa faceti untul in casa, sa-l cumparati din comertul traditional din lipsa de timp sau din cel modern, din comoditate, mixati-l in orice caz cu verdeturi, gustul este excelent ;).

Comentarii